Kolik

Hvad er kolik?


Den officielle forklaring på kolik er, at det er en beskrivelse af babyer der skriger i mere end tre timer om dagen i mere end tre dage om ugen. Babyen skal iøvrigt tage godt på i vægt og ellers være rask.


Typisk starter det 2 uger efter fødslen og det stopper som regel af sig selv, efter 3 måneder.


Hvis du har mistanke om kolik, skal du lade en læge undersøge din baby, således det udelukkes om der er noget alvorligt galt.

Kolik kan skyldes


  • Kranieplader der ligger ind over hinanden
  • Spændinger i kroppen
  • Skævhed i kroppen (favoritside)
  • Refluks
  • Forstoppelse


Dette er klart de mest smertepåvirkede babyer jeg ser i klinikken. Nogle skriger konstant, medmindre de sover. Andre skriger enormt, når de skal af med noget stort (fordi trykket stiger i kraniet, når man skal spænde i maven).


Du skal være ekstra opmærksom på dette, hvis dit barn er hjulpet til verden med en sugekop. Heldigvis er kraniet meget taknemmeligt at arbejde med og det er som, at lukke babyerne ud af deres smerteklokke, når det løsner sig. Det er klart de mest rørende øjeblikke jeg har haft som behandler.

Spændinger i nakken & dermed i maven


Hvis nakken er spændt, kan musklerne trykke på en nerve, der hedder nervus vagus. Den kommer oppe fra kraniet, kommer ud i nakken og løber videre ned til alle tarmene. Her skal den give tarmene besked om at de skal arbejde. Hvis nerven er lidt klemt, vil tarmene typisk være “sløve” og det vil typisk give skrigeture ifm. at baby skal af med afføring eller decideret forstoppelse. Disse babyer har typisk en favoritside og dårlig søvn.

Skævhed i kroppen


Hvis din baby ligger i en bue som et ) eller et (, eller hvis din baby helst vil kigge til den ene side, eller bedst ammer til den ene side, så å er der en spænding i musklerne eller en låsning i et led, der forhindre din baby i at bevæge sig frit. Det ses ofte sammen med kolik, men kan også stå alene. Disse babyer er meget udsatte for at udvikle skæve kranier, da de ligger for ensformigt.

Refluks & Kolik


Refluks kan være en årsag til kolik. Her skyldes smerten, at mavesyren løber retur op mod munden. Dette giver en ubehagelig brændende oplevelse i spiserøret. Nogle babyer synker det igen og andre kaster op “sådan, ud af det blå”. IKKE at forveksle med gylp. Babyermåogskalfaktisk gerne gylpe. Refluks og opkast kommer i “lår-tykke stråler”, og typisk med rigtigt meget tryk på!


Refluks kan skyldes, at mavemunden ikke lukker rigtigt, fordi en skævhed i kroppen trækker skævt i den muskel som spiserøret går igennem (diaphragma). Det kan skyldes allergi (typisk mod mælk). Det kan komme som en eftervirkning pga. mange skrigeture, som har skabt et for stort tryk på mavesækken.

unsplash