Disse tre problematikker har jeg valgt at beskrive samlet, da der er en tydelig sammenhæng. De tre problematikker optræder meget ofte samtidigt, dog er det varierende, hvad der er værst. Heldigvis forsvinder de også gerne samtidigt.
Sammenhængen kan forklares ved afklæmning af den 10énde kranienerve, Nervus Vagus. Den løber ud af et lille hul i kraniet, lige over den øverste nakkehvirvel. Her kan den meget let komme i klemme, specielt hos helt små babyer, fordi der simpelthen ikke er ret meget plads. Hvis babyen har spændinger i nakken, fx. pga. en hård fødsel eller et kejsersnit, vil spændingen typisk klemme på nerven.
Nervens funktion er bla., at løbe ned til tarmene og få dem til at arbejde som de skal. Det signal bliver ved en afklæmning forstyrret og babyen bliver derved let forstoppet. (hvis dette er meget slemt, kaldes det for tre-månederskolik eller umodne tarme).
Forstoppelse går generet ud over trivslen og er derfor også generende for babyens søvn. Ofte ses også tiltagende gylperi, ifm. forstoppelse.
Den 10énde kranienerve, Nervus Vagus er også en del af det para-sympatiskenervesystem og altså en vigtig del af kroppens evne til at falde til ro.
Ro i kroppen er forudsætning for, at fordøjelsen kan fungere. Derfor bliver det måske både vanskeligt at falde i søvn og at blive i søvnen.
Nogle børn sover så uroligt, at de får decideret Night terror. Det er en tilstand hvor de i søvne kan blive helt ufatteligt kede af det og faktisk også gå amok. Det er ikke usædvanligt, at en treårig med nightterror, kan gå rundt i huset og kaste med køkkenstole. Forældre beskriver det ofte som om deres børn er blevet “besatte”. Det er de dog heldigvis ikke😉
Spændinger i kroppen og i nervesystemet kan gøre sanseintegrationen svær for børn og derfor opstår dette fænomen også ofte, hvis der er sket meget i løbet af dagen. KST er helt fænomenalt til behandling af disse børn.