Forstoppelse/tynd mave

Babyer er forstoppede hvis de ikke kommer af med noget i bleen og samtidigt er påvirkede af det. Det kaldes ofte for umodne tarme. Det er normalt, at der for babyer der bliver ammet, at der kan gå op til 10 dage uden afføring, men det er slet ikke optimalt.

Forstoppelse eller umodne tarme, findes også i en variation der er "skjult". Det forveksles let med tynd mave.

Forstoppelse/skjult forstoppelse

Jeg hører dagligt, at forældre til babyer med forstoppelse, er blever belært med at: Det er helt normalt at “der kan gå helt op til 10 dage mellem en babys afføringer”. Det er desværre en sejlivet myte at nogle babyer “bare er født med umodne tarme”. Og at der ikke er noget at gøre ved det – udover øvelser og medicin.

Hvis din baby har tynd afføring, kan det være et tegn på en “skjult forstoppelse”. Der kan nemlig godt sidde en “prop” højt oppe i tarmen, som forhindre den næste afføring i at komme forbi. Det vil bevirke at den øvrige afføring trækker ekstra væske til sig gennem tarmvæggen, så den bliver meget tynd og vandet, og derved alligevel komme forbi selve proppen.

Årsager til forstoppelse

Spændinger i nakken. Det kan generer Vagus nerven (den 10ende kranienerve, som kommer ud af kraniet i nakken, lidt skråt bagved øret. (en i hver side). Det vil svække maven og tarmens funktion, så der opstår forstoppelse og eller mavekneb.

spændinger i bækken/lænd. Herfra påvirkes tarmene også, hvis nerver er klemte og muskler er spændte, så området ikke kan slappe af.

Dårlig sutteteknik. For meget luft i maven i den forbindelse kan give smerter og stresse kroppen.

Allergi. De fleste fødevarer-allergier kan både give tynd mave og forstoppelse. Babyer der ammes kan reagerer på det som mor spiser.

Stress. Ligesom voksne er babyer og deres fordøjelse påvirkelige overfor stress. Kun i afslappet tilstand kan maven fordøje. Den arbejder derfor gerne på højtryk sidst på natten/tidlig morgen.

Behandling

Jeg har gennem mine mange års erfaring udviklet skånsomme og effektive behandlingsmetoder til hele tarmsystemet. Naturligvis behandler jeg også resten af babyens krop. Kroppen er også altid påvirket, når der er smerter i maven. Enten fordi årsagen findes i kroppen eller fordi den er blevet stresset som en følge af mavesmerterne.

Læs også om

Kolik

Kolik kan have mange forskellige årsager, jeg har her beskrevet nogle af de typiske.

Læs mere

Refluks

Babyer skal naturligvis gylpe, men opkast og skrigeture skal ikke være en del af hverdagen.

Læs mere

Stramt tungebånd

Oplevelsen af at have et stramt tungebånd er meget individuel.

Måske netop derfor, møder det endnu sjældent forståelse i sundhedssektoren.

Læs mere