Mavetid / Bagsidedominant

Mange babyer oplever udfordringer ved at ligge på maven. Nogle babyer er alt for gode til det (de kaldes for bagsidedominante babyer), andre vælter til den ene side, når de placeres på maven. Der er også babyer, der bliver kede af det, ikke løfter hovedet ret meget, hurtigt giver op, eller “flyver” med den ene eller med begge arme.

Tiden på mave er vigtig for en babys motoriske udvikling. Babyer kan hjælpes med kraniosakralterapi, der gør rygsøjlen smidig.

Svært ved at ligge på maven

De fleste forældre bliver meget bekymrede, hvis deres baby har vanskeligt ved at ligge på maven. De fleste ved nemlig godt, at mavetid er meget vigtigt for at babyen kan styrke musklerne i sin ryg, men også for at den motoriske udvikling af barnet, kan komme igang på den mest optimale måde, bla. andet ved integration af de primitive reflekser. Mange tror fejlagtigt at deres baby er “sløv”, “doven” eller “ikke er stærk nok”, hvis tiden på maven giver store udfordringer. Den opfattelse bliver ofte understøttet af de tilbud, der handler om at “træne” tiden på maven.

Jeg oplever at tiden på maven bliver helt ukompliceret, når bare rygsøjlen har fri bevægelighed. Babyerne kan klare det helt af sig selv, når bare deres krop tillader det.

Årsager til udfordret mavetid

Babyer kan have spændinger mange steder i kroppen, som kan udfordre tiden på maven.

Bagside dominante babyer er de babyer, der enten er meget dygtige til at ligge på maven, eller de der vælter, når de placeres liggende på maven.

Ondt i maven, så det det selt ikke rat at blive lagt på maven.

Spændinger i nakken, så hovedet er vanskeligt at løfte.

Spændinger i en eller begge skuldre, hvilket ses ved at den ene eller begge arme “flyver”, eller i hvert fald ikke så let kommer frem foran kroppen.

Spændinger i lænden, det giver babyen en “bananfacon”. De babyer har også tendens til at vælte, når de ligge på maven.

Bagsidedominant

Disse babyer er så “stærke” at de kan holde hovedet selv, ofte MEGET tidligt. Nogle gange kan de løfte hovedet, allerede lige efter fødslen. De er desværre ikke bare stærke babyer, men de er så spændte i nakken, at de ikke kan slappe ordentligt af i nakkemusklerne. Ofte er disse babyer meget hurtige i deres motoriske udvikling, men det er ofte pga. den motoriske uro. De kan også have markante udfordringer med søvn, fordøjelse, spisning eller andre tegn på et stresset nervesystem. De har ligsom babyer med favoritside, en påvirkning af deres vagus nerve i nakken.

Læs også om

Kolik

Kolik kan have mange forskellige årsager, jeg har her beskrevet nogle af de typiske.

Læs mere

Refluks

Babyer skal naturligvis gylpe, men opkast og skrigeture skal ikke være en del af hverdagen.

Læs mere

Stramt tungebånd

Oplevelsen af at have et stramt tungebånd er meget individuel.

Måske netop derfor, møder det endnu sjældent forståelse i sundhedssektoren.

Læs mere