Refluks

Refluks hos babyer er når det meste af måltidet kommer op igen i en tyk og ofte eksplosiv stråle. Refluks findes også i en variation der er som sure opstød, det kaldes silent refluks. Begger varianter kan være med eller uden ubehag for babyen.

Babyer skal naturligvis gylpe, men opkast og skrigeture skal ikke være en del af hverdagen.

Hvad er refluks?

Refluks forekommer når mavesyren løber retur op igennem spiserøret og op mod munden. Dette kan give en yderst ubehagelig og brændende fornemmelse i spiserøret, eller en øget fornemmelse af sult. Nogle babyer kaster decideret op “sådan ud af det blå”, hvor det kommer i “lårtykke stråler” og typisk med rigtigt meget tryk på!
Noget er helt frisk og nyindtaget mælk og andre gange kan det have ligget i mavesækken i flere timer, inde det kommer retur.
Det er altid meget vigtigt at få babyen til at slå en bøvs efter et måltid, men desværre er det ikke altid muligt for babyer der lider af refluks.

Årsager til refluks / opkast

En skævhed i kroppen som skaber et skævt træk i den muskel (diaphragma) som spiserøret løber igennem og derved et skævt træk i selve den lukkemuskel, der skal holde mavesækken lukket opadtil.

Ømhed og irritation omkring mavemunden efter sonde.

Ammeteknik der ikke er optimal og derved synker babyen for meget luft ved måltider.

Mælkeallergi/intolerence. – også selvom det ikke kan påvises i en prøve. Mælken skal fjernes fra kosten (eller fra mors kost, hvis babyen ammes) 100% og i minimum 10 dage, før en effekt kan forventes.

D-dråber. Nogle babyer kan ikke tåle det mærke af d-dråber som de får.

Meget gråd fim. andre problematikker. Gråd øger nemlig presset på mavesækken.

Forstoppelse – Forstoppede babyer har ondt og vil gerne spise for at få trøst. Desværre kommer maden op igen, simpelthed fordi der ikke er plads til at komme videre.

Behandling af refluks

Behandlingen for refluks er naturligvis betinget af hvad årsagen er. Den typiske og “rigtige” refluks som skyldes spædninger omkring mavemunden og måske spændinger og skævheder i kroppen, kan jeg behandle ved at løsne spændingerne og dermed det skæve træk på selve mavemunden. Løsning af de spændinger i og omkring selve mavesækken er også altid en del af min refluks-behandling. Det har desuden en dæmpende virkning på nervesystemet, fordi det påvirker nervesystemet positivt.

Læs også om

Kolik

Kolik kan have mange forskellige årsager, jeg har her beskrevet nogle af de typiske.

Læs mere

Stramt tungebånd

Oplevelsen af at have et stramt tungebånd er meget individuel.

Måske netop derfor, møder det endnu sjældent forståelse i sundhedssektoren.

Læs mere