Kolik

Kolik er en beskrivelse af babyer der skriger i mere end 3 timer i døgnet. Men det er ikke en forklaring på hvorfor. Herunder har jeg beskrevet nogle af de typiske årsager.

Kolik kan have mange forskellige årsager, jeg har her beskrevet nogle af de typiske.

Spænding i nakken

Hvis nakken er spændt, kan en nerve der hedder vagus nerven, let komme i klemme. Den starter inde i kraniet, og løber videre ned langs nakken og fortsætter helt ned til maven, hvor den er med til at styrer alle funktionerne.

Her skal den fx. give tarmene besked om at de skal arbejde. Hvis nerven er klemt undervejs, vil tarmene blive “sløve” og det vil resultere i skrigeture når babys mave skal fordøje og typisk også når baby skal af med afføring. Disse babyer er nemlig også meget ofte forstoppede.

Refluks & Kolik

Refluks kan være en årsag til kolik. Her skyldes smerten, at mavesyren løber retur op mod munden. Dette giver en ubehagelig brændende oplevelse i spiserøret. Nogle babyer synker det igen og andre kaster op “sådan, ud af det blå”. Babyer må og skal faktisk gerne gylpe. Refluks og opkast kommer i “lår-tykke stråler”, og typisk med rigtigt meget tryk på!

Refluks kan skyldes, at mavemunden ikke lukker rigtigt, fordi en skævhed i kroppen trækker skævt i den muskel som spiserøret går igennem (diaphragma). Refluks kan også opstå som en eftervirkning pga. forstoppelse eller mange skrigeture, som har skabt et for stort tryk på mavesækken.

Kranieplader der ligger skævt

Dette er klart de mest smertepåvirkede babyer jeg ser i klinikken. Nogle skriger konstant, medmindre de sover. Andre skriger enormt, når de skal af med noget stort (fordi trykket stiger i kraniet, når man skal spænde i maven).

Du skal være ekstra opmærksom på dette, hvis dit barn er hjulpet til verden med en sugekop. Heldigvis er kraniet meget taknemmeligt at arbejde med og det er som, at lukke babyerne ud af deres smerteklokke, når det løsner sig. Det er klart de mest rørende øjeblikke jeg har haft som behandler.

Læs også om

Refluks

Babyer skal naturligvis gylpe, men opkast og skrigeture skal ikke være en del af hverdagen.

Læs mere

Stramt tungebånd

Oplevelsen af at have et stramt tungebånd er meget individuel.

Måske netop derfor, møder det endnu sjældent forståelse i sundhedssektoren.

Læs mere