Søvnproblemer

Familier med babyer oplever uforudsigelige døgnrytmer, hvoraf de fleste har helt harmløse og naturlige årsager. For nogle familier bliver det at putte baby, til en opslidende kamp der kræver enorm lang tid eller endeløse vandringer med barnevognen. Selve søvnen kan også skabe udfordringer, fordi babyen kun vil sove i 20 min ad gangen, vækker sig selv på grund af kropslig uro, skrig eller andre udfordringer.

En nyfødt baby skal ca. sove 18 timer i døgnet. Det er nogle gange meget langt fra virkeligheden...

God søvn

Der er INGEN babyer der holder sig vågen for sjov, eller for at generer deres forældre. Og da slet hellerikke nogen, der konsekvent vågner efter 20 minutter, fordi de ikke behøver mere søvn.
De babyer der kæmper med søvnen, har udfordringer med deres nervesystem.
Det skyldes typisk at noget i kroppen “larmer”, og holder dem “fanget” i det “vågne nervesystem”, som kaldes det sympatiske nervesystem.

Mange af de andre problematikker jeg har beskrevet på denne hjemmeside, vil OGSÅ være medvirkende til, at babyen ikke kan sove ret godt. Så måske der er andet du også kan nikke genkendende til.

Der findes altså rigtigt mage årsager der kan påvirke søvnen. Og netop derfor virker alle husråd hellerikke lige godt. Men når vi sammen finder og løser årsagen, kommer søvnen af sig selv.

Sympatukus og Parasympatikus

For at opnå en god måde at falde i søvn på og en god måde at blive i søvnen på, kræver det at der er ro i kroppen og i sindet. -Det gælder også for babyer.
I kroppen er der to nervesystemer som konstant fordeler “magten” imellem sig. Egentligt kan det forstås som ét system, hvor de to stiftes til at være højest og lavest, ligesom en gammel vægt med to skåle.

Paresympatikus: Er det nervesystem der får os til at føle ro og som styrker evnen til at sove.

Sympatikus: Er det nervesystem der kan få os til at være friske og endda kæmpe, hvis det skulle blive nødvendigt.

For at kunne sove godt, skal det parasympatiske nervesystem stimuleres, inden sengetid, samtidigt med at det sympatiske system IKKE skal stimuleres på det tidspunkt. Det skal stimuleres på andre tider af dagen, da det er med til at fremme trætheden og evnen til sanseintegration og selvregulering.
Der er individuelle variationer af hvad der virker opkvikkende og hvad der virker beroligende for en baby. Fx. kan stille musik, kropskontakt, bilkørsel eller dæmpet belysning virke stik modsat for to babyer.

Night Terror

Nogle børn fra ca. 2års alderen, sover så uroligt, at de får decideret Night terror. Det er en tilstand, hvor de i søvne kan blive helt ufatteligt kede af det og faktisk også gå amok. Det er ikke usædvanligt, at en treårig med nightterror, kan gå rundt i huset og kaste med ting. Forældre beskriver det ofte som om deres børn er blevet “besatte”, og at de som forældre slet ikke kan trænge ind og trøste dem.

Spændinger i kroppen og i nervesystemet kan gøre sanseintegrationen svær for børn og derfor opstår dette fænomen også ofte, hvis der er sket meget i løbet af dagen. Ganske specifikke KST-behandlingsteknikker, er helt fænomenale til behandling af disse børn.

Læs også om

Kolik

Kolik kan have mange forskellige årsager, jeg har her beskrevet nogle af de typiske.

Læs mere

Refluks

Babyer skal naturligvis gylpe, men opkast og skrigeture skal ikke være en del af hverdagen.

Læs mere

Stramt tungebånd

Oplevelsen af at have et stramt tungebånd er meget individuel.

Måske netop derfor, møder det endnu sjældent forståelse i sundhedssektoren.

Læs mere